Käskyjä ja kuiskauksia

Savu E. Korteniemi & Simi Ruotsalainen

15.6. – 6.7.2021

Galleria Napa, Rovaniemi

Yleisnäkymä näyttelyyn. Taustalla kirjallisuutta luettavaksi.
Kuvassa teos ”Kieltäytyminen II” (2021)
Kuvassa animaatio ”Hyvä maa” (2021)
Yleisnäkymä ”kalenteri”-postausten originaaleihin
Etualalla puuveistos ”Kieltäytyminen I”. Taka-alalla kalenteripostauksia.
”Kieltäytyminen I” (2021)
Still-kuva Savu E. Korteniemen ja Simi Ruotsalaisen animaatiosta ”Hyvä maa” (2021)
Still-kuva animaatiosta ”Hyvä maa”
Still-kuva animaatiosta ”Hyvä maa”
Still-kuva animaatiosta ”Hyvä maa”

Projektin Prosessi / Der Prozess tuloksia esiteltiin kaksoisnäyttelyssä, joka järjestettiin Galleria Napassa ja Studio Mustanapassa.Yläkerrassa galleria Napassa on esillä Savu E. Korteniemen ja Simi Ruotsalaisen näyttely Käskyjä ja kuiskauksia. Alakerran Studio Mustanapassa on nähtävänä Michael Marnin Jacobsin No edge nor center – The summer of 1942.

Taidetta ja tutkimusta yhdistävän Prosessi / Der Prozess -projektin lähtökohtana ovat juutalaispakolaisten kohtalosta kertovat tarinat suomalaisilta sodan aikaisilta työ- tai internointileireiltä Lapissa ja Suomenlahdella Suursaaressa.Projektin pääasiallisena toteuttajana on Savu E. Korteniemi. Tähän näyttelyyn hän kutsui mukaan mediataiteilija Simi Ruotsalaisen sekä sukunsa diasporahistoriaan liittyvää väitöstutkimusta tekevän kuvataiteilija Michael Marnin Jacobsin. Näin projektin aihepiiri laajentui kaksoisnäyttelyksi, jossa erilaiset lähestymistavat keskustelevat. Tekijöitä yhdistää kiinnostus siihen, miten toisen maailmansodan aikainen synkkä kulttuuriperintö ilmenee Suomen ja erityisesti Lapin historiassa. Näyttelyn avautuessa jatkosodan ja niin kutsutun Lapin ”saksalaisajan” alkamisesta tulee täyteen 80 vuotta.

Käskyjä ja kuiskauksia -näyttelyssä on esillä Savu E. Korteniemen piirustuksia ja veistoksia sekä Korteniemen ja Simi Ruotsalaisen yhteisteos, animaatio Hyvä maa, joka kertoo erään kuvitteellisen juutalaispakolaisen tarinan. Michael Marnin Jacobsin näyttelyssä No edge nor center – The summer of 1942paikat,etäisyydet, aika ja havainto kietoutuvat vyyhdeksi.

Näyttelyssä esillä olevat sarjakuvamuotoiset piirustukset on alun perin julkaistu sosiaalisen median kanavilla kahtena Savu E. Korteniemen toteuttamana postaussarjana. Lisäksi projektin aihepiiriä käsitellään Savu E. Korteniemen kirjoittamassa artikkelisarjassa, joka julkaistaan vuoden 2021 aikana kulttuurilehti Kaltiossa; piikkilangan teosta kertovan tarinan taustoja luotaava Käskyjä ja kuiskauksia julkaistiin numerossa 1-2/21 ja valkoisen Suomen perintöä käsittelevä kirjoitus Kun oikein valkaistaan julkaistaan kesäkuussa numerossa 3/21. Kolmas, myöhemmin julkaistava artikkelikäsittelee kristinuskon roolia antisemitismin historiassa.